HET PLANTIJN-MORETUSMUSEUM

Het Plantijn-Moretusmuseum is het eerste museum dat ik bezocht in België, om precies te zijn in Antwerpen. Naast de mooie architectuur, heeft dit museum iets leerrijks aan te bieden aan bezoekers. In het museum zie je al de benodigdheden van de drukkersfamilie Plantijn-Moretus die lang geleden in Antwerpen woonden.

Plantijn is oorspronkelijk in Frankrijk geboren maar net voor het midden van de 16de eeuw verhuisde hij naar Antwerpen. Kort daarna begon hij te werken als boekbinder. In zijn drukkerij produceerde hij boeken van hoge kwaliteit en daardoor was hij overal gezocht door schrijvers.

In het museum vind je de hulpmiddelen en gereedschappen waarmee hij zijn job uitvoerde. Destijds was bijna alles handmatig gedaan maar wat vooral opvalt is de precisie van zijn werk. Overal in dit museum zie je boeken en tijdschriften die hij publiceerde. De meerderheid van zijn werken zijn goed bewaard. In het museum is de Spaanse invloed op zijn werk duidelijk op te merken omdat Antwerpen toen geregeerd werd door de Spanjaarden.

De grootse typografische onderneming was zijn werk aan de Biblica regia. Hij kreeg de eretitel als de officiële drukker van de Spaanse koning. Deze kennis leverde hem een groot contract op voor het drukken van missalen en andere religieuze massaproducten voor de Spaanse markt en de naburige kolonies. Veel van die werken zijn te zien in het museum.

Na zijn dood werd de drukkerij overgenomen door zijn schoonzoon Jan Moretus. De drukkerij werd een vergaderingsplaats voor hooggeleerde Antwerpenaren. In 1876 werd het museum volledig verkocht aan de Stad Antwerpen en de Belgische staat. Kort daarna werd het museum geopend voor het publiek om het woonhuis en de drukkerij van de familie Plantijn-Moretus te komen bezoeken.

Advertisements

One thought on “HET PLANTIJN-MORETUSMUSEUM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s