DE UITSTAP NAAR HET RED STAR LINE MUSEUM

Op 22 november moesten alle cursisten van NT2 niveau 2.4 aan de ingang van het nieuw Red Star Line Museum afspreken. We waren blij toen onze lerares ons vertelde dat we daar op bezoek zouden gaan. Persoonlijk had ik al over het museum op TV gehoord, dus was ik heel blij met deze uitstap. We moesten om 10u aan de ingang zijn. De bus 17 paseert nog altijd langs mijn huis, dus was ik daar gemakkelijk geraakt. Ik nam de bus om 9u30 en binnen 20 minuten raakte ik daar. Toevallig ontmoette ik sommige klasgenoten van mij in de bus en daarna babbelden we een beetje tot we de ingang van het museum bereikten. Om 10u gingen we binnen en vervolgens kwam onze lerares erbij. Ze gaf ons sommige stickers om rond onze polsen te plakken. Binnen enkele minuten kwam onze gids, die Mallika heet, ze vertelde ons de regels van het museum en daar begonnen we de excursie.
Voordat we de excursie begonnen, hadden we onze tassen al in de kastjes gezet. De gids begon met de toelichting van het museum, stap voor stap en dat vonden we heel leuk en prachtig. Ik was heel benieuwd om veel dingen over de emigratie te weten. Het verhaal over het Red Star Line Museum gaat eigenlijk over emigratie, dat wil zeggen, landverhuizers die naar Amerika wilden gaan. Het gebeurde vanaf 150 jaar geleden, einde van de 19de eeuw. Het leven in Europa was moeilijk. Dat was niet alleen in België maar ook in veel andere landen. Er waren oorlog, slechte politiek, slechte economie en veel armoede. De meeste landverhuizers wilden een nieuw leven in Amerika opbouwen, toch kostte de reis veel geld. In Antwerpen is er een grote haven en er vaarden grote boten/schepen van Antwerpen naar Amerika en Canada. Mensen kwamen uit heel Europa naar Antwerpen om een ticket te kopen naar Amerika bij de Red Star Line. Dit gebeurde tussen de jaren 1850 en 1930. Ongeveer 33 miljoen mensen verhuisden uit Europa. Twee miljoen Belgen vertrokken ook naar Amerika via de Red Star Line. Veel mensen gingen met de Red Star Line. Er waren plaatsen voor rijke mensen en ook voor arme mensen.
De arme mensen moesten beneden in het schip en de rijke mensen boven. Er was een zwembad en veel luxe. Zieke mensen mochten niet meegaan, dus waren veel mensen in Antwerpen achtergelaten. Er waren dokters aanwezig om de de passagiers te onderzoeken. Veel mensen bleven maar in Antwerpen. Albert Einstein, die een bekende wetenschapper is, was een van de passagiers die met de Red Star Line naar Amerika vertrokken. Eigenlijk kwamen sommige landverhuizers terug. Het museum verzamelt en brengt eigenlijk verhalen van mensen die uit hun land verhuizen; vroeger en vandaag want emigratie gebeurt nog steeds.

(Foto bron – bloovi,be)

Advertisements

HET RED STAR LINE MUSEUM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s